Interieurontwerp herbestemming De Kempel Helmond

Meet to create

Gedurende 30 jaar is het Noviciaat Maria Koningin in Helmond gebruikt als seminarie. Na de sluiting werd het pand verbouwd tot huisvesting voor de pedagogische-opleiding van Hogeschool de Kempel. Door de vele verbouwingen was de gebouwstructuur sterk vertroebeld en een aangrenzende nieuwbouwzorgde ervoor dat het klooster gedeeltelijk overbodig werd. In 2014 is (o.l.v. van architectenburo C.M.T Frerker) gestart met de grondige renovatie en en te transformatie van het pand. In het ontwerp is er voor gekozen het gebouw niet volledig in de oorspronkelijke staat terug te brengen, maar juist de ‘littekens’ die door de vele verbouwingen zijn ontstaan, te handhaven, te conserveren en te laten zien. Hierdoor is de geschiedenis van het gebouw duidelijk zichtbaar gebleven. Het interieurontwerp past qua kleur en sfeer bij de oorspronkelijke functie en is nadrukkelijk niet industrieel, maar eerder sober en rustig.

Locatie: Helmond
Jaar: 2015
Type: Herbestemming van een kloostergebouw
Opdrachtgever: Hogeschool de Kempel
In samenwerking met: CMT Frerker architecten
Foto’s: Mark Frerker

Interieurontwerp herbestemming oude kapel De Kempel Helmond

De voormalige kapel is in ere hersteld en doet dienst als ontmoetingsruimte.

Een plaats voor ontmoeten, elkaar inspireren en samen creëren: ‘meettocreate’.

Na de revitalisering is het gebouw weer een logisch geheel met een duidelijke routing en indeling. De entree heeft een open karakter gekregen.

BasVrehen-interieur-meettocreate-3

Een nieuwe trap verbindt de verdiepingen met elkaar. In het trappenhuis zijn raamkozijnen aangebracht, zodat er interactie mogelijk is tussen de verschillende ruimtes.

SHARE ON: