Ontwerp Mariakapel, Valkenswaard

Dit project is onderdeel van de herinrichting van landgoed Bolderik (nabij Valkenswaard). Hier wordt een groot agrarisch gebied ontwikkeld tot publiek toegankelijk gebied. Dit landgoed vormt de verbinding tussen twee bestaande natuurgebieden. Centraal in het herontwikkelingsplan van het landgoed stond een nieuw te bouwen Mariakapel.

Het ontwerp voor de kapel (uitgevoerd i.s.m. Architectenbureau Perree) is gebaseerd op de vorm van het gotische kruisgewelf. Het Mariabeeld is op een voet in het water geplaatst, waardoor een sterke relatie met de context wordt gelegd. Het interieur heeft een open structuur, waarbij de constructie aan de buitenkant geplaatst is. Hierdoor ontstaat aan de binnenkant een heel rustig beeld, waarbij bezoekers zich helemaal kunnen afsluiten van de buitenwereld.

Locatie: Landgoed Bolderik, regio Valkenswaard
Type: Ontwerp kapel
In samenwerking met: Architectenbureau Perree

Schematische weergave kapelontwerp.

Visualisatie: Het Mariabeeld is op een sokkel in het water geplaatst, als sterke verbinding met de omliggende natuur. Met de constructie aan de buitenkant, wordt het interieurbeeld van de kapel enkel bepaald door het patroon van de transparante  gevel, de subtiele schaduwwerking en de verandering van het licht gedurende de dag.

Detailweergave patroon gevelmateriaal.

De kapel verwijst naar- en eert het traditionele kruisgewelf, maar in een nieuwe, eigentijdse toepassing.

De gulden snede vormt de basis voor de verhoudingen van de verschillende elementen.

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de ligging en plaatsing van de kapel en de route er naartoe. Alles is in verhouding afgestemd voor een optimale beleving.

SHARE ON: