Sengu, Bokrijk

Sengu is een multidisciplinair kunstproject. Het betreft een folly voor landschapspark Bokrijk (BE). Gekozen is om het paviljoen te bouwen met 5 bomen uit het park die door ziekte geveld moesten worden. Vervolgens is er onderzoek gedaan naar demontabele houtverbindingen. Hierdoor kan de vorm van de folly telkens wisselen en op meerdere plekken worden opgebouwd en hergebruikt. Onderdeel van  het project is dat bezoekers van het park het paviljoen, onder begeleiding, zelf kunnen bouwen. Hierdoor ontstaat er een levend kunstwerk. De folly is na twee jaar in Bokrijk opgenomen in de vaste collectie van de Verbeke Foundation.

Locatie: Bokrijk (BE) Bezoek de website →
Jaar: 2015-2016
Type project: kunstproject / belevingsinstallatie
Onder begeleiding van: TAAT
In samenwerking met: Jolien Naeyaert, Sylvie Hagens, Ward Delbeke, Frederik Schobben
Fotografie: Jim Stephenson / Architectural Photography

Vijf bomen op het terrein, die door ziekte geveld moesten worden,
werden getransformeerd tot demontabel bouwpakket.

Sengu is de benaming voor een bouwritueel in Japan. Om de 20 jaar wordt een tempel herbouwd op exact dezelfde wijze. Dit gebeurt naast de oude tempel die één op één als voorbeeld wordt gebruikt. (…) Zo wordt het overgedragen van generatie op generatie, van deelnemer op deelnemer.

In juli 2016 werd Bokrijk Sengu ook opgebouwd in het Openluchtmuseum waar het 2 jaar lang een vaste plek kreeg. In de winter van 2018 verhuisde het paviljoen naar de Verbeke Foundation.

SHARE ON: