Expositie ontwerp Ambiorix, Koning der Eburonen

Gewaardeerd met Fidias Design Award 2010
Deze tentoonstelling gaat over de Keltische Eburonen koning Ambiorix. Ambiorix had zijn territorium in Belgisch – en Nederlands Limburg. Op het eerst gezicht niks geks, maar als we ons bedenken dat deze moedige Eburoon een Romeins legioen van Caesar in een hinderlaag heeft gelokt en vervolgens heeft uitgemoord, krijgen we een heel ander beeld. Door dat Caesar alles heeft laten vast leggen in geschriften (bello gallico) kunnen we gedetailleerd het verhaal nabootsen. Zo weten we dat de hinderlaag in een keteldal is gebeurd, de directe plaats is wel nog een mysterie. Deze tekst was dan ook één van de grootste inspiratiebronnen voor deze tentoonstelling.

“Twee mijl buiten de veilige, door een muur omgeven standplaats, in een dal dat te nauw was om er in gesloten gelederen door heen te trekken“ (…) “braken ruiters uit het dichte groen tevoorschijn en wierpen zich….“ (bello gallico)

Vanuit dit verhaal hebben we de tentoonstelling opgebouwd. Vanuit een eerste inspiratie schets (zie afbeelding), en het lezen van dit klassieke geschrift zijn we begonnen met een concept te ontwerpen. Het was de bedoeling dat de “bezoeker” de indruk kreeg dat hij/zij door een bos liep en een zelfde soort gevoel moest kreeg als het Romeins legioen in die tijd. Het gevoel van angst en dat er van alles naar je aan het gluren is.

Locatie: Tongeren
Jaar: 2010
Type: Expositie ontwerp
Opdrachtgever: Galloromeins Museum Tongeren

De beleving van de tocht door het bos, wordt nagebootst in de vormgeving van de expositie.

Overzicht van het tentoonstellingsplan.
(Klik voor uitvergroting)

SHARE ON: