Herinrichting dorpsplein Trintelen, Limburg

Dit project betreft een ontwerp voor de renovatie en herinrichting van het Putplein in Trintelen.

Het plein was in slechte staat. De trappen waren zodanig versleten dat deze een gevaar vormden. Het kruisbeeld was aan restauratie toe en de samenhang ontbrak tussen het Kruisbeeld, het Puthuis en de juni-den.

Bas Vrehen heeft een schetsontwerp voor het plein gemaakt waarmee de bewoners van Trintelen het plein in grote mate in eigen beheer hebben kunnen renoveren. Door deze renovatie is het plein weer toegankelijk gemaakt voor het organiseren van feestelijkheden en als ontmoetingsplaats voor de buurtbewoners, wandelaars, fietsers en tour- tochten.

Locatie: Partij, Gulpen-Wittem
Jaar: 2010-2012
Type: Publieke ruimte, schetsontwerp dorpsplein
In opdracht van: gemeente Gulpen-Wittem

Overzicht van ontwerpingrepen. Een muur en heg zorgen voor beschutting, bestrating zorgt voor sturing en samenhang.

De beukenhaag en het muurtje (uit lokale Kundersteen) vormen samen een open schil rond het pleintje, die bescherming biedt, met behoud van een toegankelijke uitstraling.

Schema – Lijnenspel
De verharding bij de ingang en het pad naar de juni-boom wordt gemarkeerd met een sierbestrating in een eigen patroon. Op deze manier wordt de toegang van het plein geaccentueerd en de verbinding gemaakt met de juni boom aan de overkant.

Links: zicht vanaf het gerestaureerde Puthuis / Rechts: impressie nieuwe banken, bestrating en Kunderstenen muur.

Het gerenoveerde kruisbeeld heeft een centrale plek op het pleintje gekregen. De zichtlijnen en sierbestrating maken de verschillende elementen tot één geheel, zoals te zien op de overzichtsfoto.

SHARE ON: